söndag 8 november 2020

Genmäle till artikeln "Från skamfläck till liv och rörelse" i Mitt i Södermalm, 31 okt-6 nov, sid 14, att publiceras i tidningen fredagen 13 november

 



Politikernas uttalanden är den verkliga skamfläcken

"Fake news" eller ren okunnighet?
Vad Dennis Wedin och Björn Ljung säger i artikeln "Från skamfläck till liv och rörelse” är fullt av fel. Tusentalet hyresgäster i Linjalen känner inte igen sig.
Vi är särskilt stolta över kvarterets prisbelönta innergård. Det politikerna anser sig ha väckt till liv har i decennier varit ett levande kvarter där grannsämja och gemensamma aktiviteter präglat atmosfären.

 Felen är många, inte minst om den påstådda tidigare otryggheten:

– Det sägs att det legat ett ”ungkarlshotell” i Linjalen men det populära hotellet Alexandra tog emot vanliga inhemska och utländska turister. Det hotellhem som politikerna förmodligen förväxlar med Alexandra ligger fortfarande kvar i kvarteret intill.

– Att "många skumma personer rörde sig i området" känns inte igen. Men sedan trappan gjorts "mer öppen" används gården alltmer som en offentlig park med åtföljande störnings- och trygghetsproblem.

– "En högljudd klick som var kritiska" är en förolämpande beskrivning av den majoritet av hyresgästerna som inte lämnade hyresgäst­godkännande av ombyggnaden.

– Den "juridiska process" som nämns utnyttjades å det grövsta av Stockholmshem som drog ut på processen och satte som ultimatum för nyinflyttade att de skulle godkänna ombyggnaden för att få hyreskontrakt.

– Garaget sägs ha varit ”mest ett tillhåll för narkomaner och kriminella" men med ICA-butikens öppettider 7-22, så är garaget fortfarande minst lika tillgängligt för ljusskygga individer. Genomsynen i det tidigare öppna garaget har minskat genom smalare gångvägar och svårigheter att se runt hörn, vilket inte ökat tryggheten. Det gör heller inte ICA:s pantstation som dessutom utgör en trafikfara.

– En ”ny miljöstation” har inrättats i en ombyggd lägenhet. Den har ersatt en större och väl fungerande miljöstation som fanns i garaget och kan knappast kallas ”ett lyft”.

 Politikerna kunde också ha talat om när och hur hyresgästerna kommer att få utlovad hyreskompensation för flera års byggstörningar – en fråga som Stockholmshem nu drar i långbänk genom förhandlingsvägran. Eller hur de boende, många äldre, har känt sig när de har tvingats utstå daglig slagbilning med ljudnivåer på 80-100 decibel.

 Vi anser att folkvalda inte bör gå ut i massmedia på det osnygga och missledande sätt som skett i den aktuella artikeln.

 Styrelsen i Lokala Hyresgästföreningen Linjalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar