söndag 13 november 2022

Medlemsbrev HGF2022-11-13 




INFORMATION OM BULLERKOMPENSATION till Linjalens hyresgäster

Sent i oktober sände Hyresgästföreningen i Stockholm och Stockholmshem ut varsina brev till berörda medlemmar respektive hyresgäster i kvarteret Linjalen. Efter en tids återupptagna förhandlingar har parterna enats om efterhandskompensation för byggbullret för några år sedan. Inte alla men många får sin beskärda del. Utgångspunkt är förlikningen i april i Hyresgästföreningens pilotfall i tingsrätten. Ett slitigt påverkansarbete ändade i en glädjande konsumenträttslig framgång för oss utsatta boende!

RETROAKTIVA HYRESNEDSÄTTNINGAR

Om man inte fått Stockholmshems brev i brevlådan får man ingen retroaktiv ersättning. Den medlem som är missnöjd med sitt utfall kan överväga en egen rättstvist. Men det kan Hyresgästföreningen bistå med bara om det rör sig om ett avgörande bättre utfall med sannolikt stor chans i rätten.

Enligt överenskommelsen återbetalas 2,5 Mkr till 240 hushåll i början av nästa år. Beloppen varierar mellan en fjärdedels upp till fyra hela månadshyror året 2020. Tyngdpunkten ligger på E-huset under perioden 1 april 2018 till oktober 2020. De fyra portarna belägna närmast E-huset i A till D-husen inbegrips också men för kortare perioder.

Återbetalningarnas storlek baseras förutom på hyran 2020 på bedömningar av hur kvarterets olika byggaktiviteter drabbat olika portar och våningsplan. Som faktaunderlag finns utspridda ljudmätningar, nära nog dagliga noteringar och diverse klagomål till Stockholmshem från pilotfallets hushåll och en del andra hyresgäster samt Stockholmshems rätt korta beskrivningar av aktiviteterna.

Läs hela dokumentet här

Medlemsbrev HGF

Stockholmshems brev

MittI: Miljoner i ersättning efter år av byggstök 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar