måndag 17 december 2018


Begäran om krav på Stockholmshem inför intensifierade ombyggnadsarbeten i kvarteret Linjalen under 2019
Mottagare: Miljöförvaltningen.
Det mest grundläggande om störningarna från den pågående ombyggnaden av fastigheten i kvarteret Linjalen, Södermalm, har kommunicerats tidigare.

I det följande görs en slags sammanställning av ärendet som samtidigt tillför viktig tilläggsinformation och en begäran till Miljöförvaltningen om att ställa vissa avgörande krav på Stockholmshem inför 2019.
Erfarenheter från byggstörningarna 2018Det är inte syftet med bygget eller dess förhistoria som den här begäran handlar om.
I centrum står snarare de konkreta följderna av ombyggnaden för utsatta hyresgäster och vilka krav som måste ställas så att dessa följder inte blir alltför orimliga.
Det var vid månadsskiftet mars-april 2018 som Stockholmshem utan större förvarning inledde ombyggnaden av kvarteret Linjalen på Södermalm.

Syftet med den är att skapa utrymme för ett par småbutiker, 27 stycken student-lägenheter och framförallt en ICA Kvantumbutik. Affärslokalerna omfattar totalt 3 500 kvm i garagets gatuplan.
Under de 8½ månader som gått sedan ombyggnaden startade har hyresgästerna tidvis utsatts för grava störningar. Rivningsarbeten bestående av bilningar, borrningar och utforsling av byggnadsavfall har orsakat fullständigt oacceptabla bullernivåer och vibrationer som fått porslin att skaka.

Bullernivåerna har allt som oftast legat på mellan 60 och 80 dBA med toppar över 90 dBA inne i bostadsrum. 

Detta ligger betydligt över Naturvårdsverkets riktvärden för buller från byggplatser på vardagar under dagtid.
Stockholmshems undermåliga information om vad som sker när och var förvärrar det hela. Detta problem beskrivs mer i det öppna brev till Stockholmshems projektledning som ni på Miljöförvaltningen fått kopia av. I brevet listas sex konstruktiva och gång på gång föreslagna lösningar som Stockholmshem till sist fått en tidsfrist till 10 januari för att genomföra.
Förväntade byggstörningar under 2019Byggandet kan antas fortsätta under en stor del av eller eventuellt hela år 2019, men någon exakt tidtabell för projektet och dess delmoment har inte presenterats. Dessvärre verkar hyresgästerna ha anledning att befara starkt tilltagande störningar.

Förutom det allmänna dagliga byggbullret under lång tid återstår nämligen ett antal stora och delvis långvariga ingrepp med betydande potential att bullerstöra kraftigt:
·   genombrytningen av 12 meter huskropp ut mot Magnus Ladulåsgatan från garaget för den nya personsbilport som behövs för det nedre garageplanets nya bilnedfart
·   iordningställandet av butiksentrén intill trappen mellan innergården och Rosenlundsparken
·  
rivningar för att få till butikens insänkta huvudentré mot korsningen Magnus Ladulåsgatan och Swedenborgsgatan och tömma huset hela vägen bort mot entrén vid nya trappan
·   borttagandet av en av garagets bärande stödpelare som är i vägen men behöver ersättas med en eller flera nya pelare i annat läge – det verkar behövas pålning i detta fall
·   borttagandet av en mur kring nuvarande bilnedfarten till nedre garageplanen
·   omfattande bilning av uppemot 3 000 kvm butiksyta på det nuvarande garagegolvet.
Det ingrepp som särskilt förvärrar läget är bilningen av garagegolvet.

Sett till två dagars genomförd slagbilning av 120 kvm för nya nedfartsrampen, och att uppskattningsvis 2/3 av golvets butiksyta rivs helt så handlar det om 30-35 arbetsdagar för en bilningsmaskin.
Gjorda mätningar tyder på ett plågsamt och långt spridet stombuller på 80-90 dBA i den berörda byggnadens närmaste portar. Och då har man redan genomlevt öppnandet av bilinfarten.
Hyresgästernas utsatthet och rättigheterUtsatta är alla som mot sin vilja vistas i alternativt anser sig tvingade att fly från bullret dagtid på vardagar mellan kl. 7:00 och 17:00.

Bland dem återfinns förtidspensionärer, pensionärer, hemarbetande, personer som behöver sova på dagtid på grund av natt- eller skiftjobb, föräldralediga, hemmavarande för vård av barn och temporärt sjuka vuxna.
Ett antal hyresgäster kan medvetet hålla sig hemifrån om informationen blir så detaljerad att den duger för att inse när det behövs (vilket alltså inte gällt hitintills).
Lösningarna i det öppna brevet underlättar mycket i det avseendet, så länge det rör sig om begränsad tid.
Men man får inte glömma att det finns en hel del hyresgäster som av olika skäl inte kan välja att hålla sig borta, och de drabbas mycket hårt av ett både tidsutsträckt och starkt buller.

Svårigheterna är störst för dem med funktionsvariation och begränsad tillgång till assistans-hjälp.
Det gäller många hyresgäster i kvarteret. Om inget görs kommer dessa i fortsättningen att exponeras för ännu värre långvarigt buller än hitintills långt utöver vad Naturvårdsverket medger i sin vägledning. Situationen är totalt oacceptabel.
Naturvårdsverkets rekommendationer för byggbuller är inte bindande som sådana.
Men i Mark- och miljö-domstolen i Nackas domslut från den 25 maj 2018 fastslås att om buller överstiger Naturvårdsverkets riktvärden mer än fem dagar i följd eller mer än fem dagar under en fjortondagarsperiod har den som utsätts rätt att begära evakueringsbostad.
Beträffande en vistelselokal begränsad till vardagar dagtid måste den finnas inom rimligt avstånd, med säkerhet vara disponibel så fort någon vill utnyttja den och fungera för det antal och den blandning av hyresgäster som har behov av den.

En sådan lokal finns inte än, utan den enda som Stockholmshem ordnat finns bara tillgänglig ibland och för ett begränsat antal personer.
Tillfälligt sjuka och en del av dem med funktionsvariation kan inte alls utnyttja den.
Att tvingas framleva många timmar i en opersonlig daglokal för att inte drabbas av olidliga störningar borde motivera skadestånd utöver hyresnedsättning.

Byggprojektet är nämligen ett rent kommersiellt projekt som hyresgästerna inte har minsta skäl att uppoffra sig för personligen.

Något skadestånd är dock inte troligt med hänsyn till rådande praxis i svenskt rättsväsen. Därmed kan, å andra sidan, ingen heller hävda att hyresgästerna faktiskt måste acceptera att vistas i en daglokal under månader, inte ens med en daglokal som har tillräckliga förutsättningar för att fungera – var den nu finns någonstans.

Begäran om krav på Stockholmshem
Förutom att Stockholmshems informationsupplägg bör ses över i enlighet med förslagen i det nämnda öppna brevet så begär LH Linjalen att Miljöförvaltningen förmedlar följande krav:
1)    Stockholmshem ska lägga upp ett officiellt kontrollprogram där allt som görs för att minska den skadliga bullerexponeringen för de utsatta godkänns och följs upp löpande.
2)    Bolaget ska senast den 10 januari informera hyresgästerna och Miljöförvaltningen om projektets hela tidsplanering med olika tidshorisonter, vilka metoder för olika moment som blir aktuella, och graden av bullerexponering som förväntas i olika fall.
3)    Fortsatt slagbilning av garagegolvet tillåts inte utan enbart tystare sågbilning etc.
4)    Stockholmshem måste snarast se till att det finns i varje fall en fungerande daglokal.
5)    Förväntas en bullerexponering utöver den omfattning som domstolsutslaget från 25 maj sätter som gräns ska bolaget ordna evakuering för alla utsatta som så önskar.
Miljöförvaltningen uppmanas belägga bygget med förbud tills att dessa punkter uppfyllts. Notera att öppnandet av bilporten står nära i tur efter helguppehållets slut den 6 januari. Det brådskar alltså med att hävda dessa krav för att skydda hyresgästerna mot de tilltagande och absurda byggstörningar som ombyggnaden annars kommer att leda till in på 2019.
För de utsatta hyresgästernas räkning
Styrelsen i Lokala hyresgästföreningen Linjalen samt hyresgästernas dialoggrupp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar