lördag 15 april 2017

Information från LH Linjalen och samrådsgruppen om ICA-bygget

Stockholmshem har beviljats bygglov för ett ICA-Kvantum. De har fått lov att bygga allt det som finns med på de ritningar som skickades ut till hyresgästerna i december och som var underlag för samrådet. Bygglovet grundas på en ansökan med ritningar som gavs in i oktober 2016. De ändringar som presenterades för hyresgästerna i januari finns inte med.

I tidningen Linjalen nr 36 2017 beskrevs förslagen och hyresgästernas synpunkter. Enligt bygglovet gäller alltså dessa förslag och alla problem som redovisas i tidningen är kvar och kan skrivas om i överklaganden, t.ex:
  • Hyresgästernas nya entré i garaget är c:a tolv meter lång och 70 cm bred och förutsätter att körbanorna till kundparkering och garageplatser korsas. Denna utformning strider mot kraven på tillgänglighet. 
  • Hyresgästerna i portarna 69 – 73 saknar möjlighet att gå genom garaget. Portarna kan inte nås med färdtjänst eller taxi. Resultatet blir biltrafik på innergården. 
  • 12 m långa lastbilar kommer att svänga över Magnus Ladulåsgatan för att backa över trottoaren in i vårt nuvarande miljörum ett antal gånger varje dag. Det ger uppenbara olycksrisker och minskar tryggheten på gatan.
  • Hyresgästernas miljörum blir litet, svårare att nå och störande. Sophanteringen är omodern och uppfyller med nöd och näppe dagens arbetsmiljökrav. Hur ICA ska sköta sin sophantering redovisas inte.
  • Det saknas utredningsunderlag om konsekvenser för trafik, miljö och tillgänglighet. Bygglovsbeslutet grundas på uppgifter i detaljplanen som i stor utsträckning är felaktiga eller saknade underlag. Biltrafiken (kunder, varutransporter) kommer att öka mer än man sagt. 
  • Det finns ingen bedömning av kundunderlaget, endast felaktiga uppgifter om antalet butiker i området. Enligt ICA har en butik av Kvantums storlek 21 000 kunder i veckan. Märkligt nog saknas cykelparkeringar helt i planeringen fastän krav finns på detta. 
LH Linjalen kommer att överklaga bygglovet. Vi anser att det strider mot plan- och bygglagen, miljöbalken och lagarna om tillgänglighet för funktionshindrade m.m. Men det är viktigt att också enskilda hyresgäster som är missnöjda med bygglovet överklagar. Det räcker med att underteckna och skicka in bifogad blankett. Men skriv gärna mer personligt.

Anvisningar för den som överklagar

Överklagandet ska vara mottaget av Stadsbyggnadsnämnden senast den 1 maj, dvs. i praktiken bör det antingen brevpostas absolut senast 27 april, lämnas in direkt på kontoret senast 28 april eller e-postas senast 1 maj. För en mer detaljerad skrivelse kan det behövas mer tid: om man vill kan man därför i överklagandet lägga till en begäran om anstånd för kompletteringar. 

Skriv exempelvis:
Jag ber om anstånd till 1 juni för att komplettera mitt överklagande. Det är ett komplicerat bygglovsärende som jag har fått del av i samband med påskhelgen och jag behöver ytterligare tid för att utveckla skälen för att bygglovet ska upphävas.

Bygglovsbeslutet och andra handlingar kommer att läggas upp på hemsidan. Där finns också ritningarna och tidningen.

Öppet hus torsdag 27 april i hyresgästlokalen Åsögatan 79, kl 18:00-21:00, för dig som vill diskutera överklagandet eller ha hjälp att skriva. Vi tar också emot färdiga överklaganden och lämnar in dem till stadsbyggnadsnämnden.

--------------------------------------------

Hur bygglovsbeslutet motiverats

  • Planenlighet
    Åtgärderna överensstämmer med detaljplanerna för fastigheten.
  • Lämplighet
    Åtgärden bedöms inte innebära någon betydande olägenhet för omgivningen eller trafiken. Bostäderna är lämpliga för sitt ändamål. Krav på lämplig avfallshantering samt trafiksäker lastning och lossning bedöms uppfyllda.
  • Utformning
    Åtgärden är väl utformad och bidrar till en god färg- form och materialverkan. Föreslagen åtgärd utförs varsamt med hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden.
  • Tillgänglighet
    Bostäderna, butikerna och tomten uppfyller kraven på tillgänglighet.
Om du inte håller med om dessa motiveringar så överklaga stadsbyggnadskontorets beslut!

Använd antingen den bifogade blanketten med överklagande som den är skriven eller utnyttja den som förlaga för ett helt egenhändigt skrivet överklagande.

Ytterligare kommentarer

Bygglovsbeslutet har fattats av en handläggare på stadsbyggnadskontoret. Man har ansett att det inte behövs beslut av politikerna i stadsbyggnadsnämnden eftersom byggnationen stämmer med det som står i detaljplanen. Det kan man också klaga på eftersom detaljplanen är ofullständig och felaktig och inte innehåller de utredningar om viktiga ämnesområden som bör ingå i ett bygglov.

Den enda utredning som gjorts i ärendet är att det skickats tre remisser med ritningar, till Stockholm vatten, till Mätningskontoret och till Trafikkontoret, som faktiskt har invändningar. De är oroliga för de backande långa lastbilarna och skriver: ”Gata och gångbana behöver förstärkas med hänsyn till antalet leveranser och av säkerhetsskäl ska en bom sättas upp på fasaden som fälls ned över gångbanan när backande fordon ska angöra lastfaret.”

Det visar hur feltänkt projektet är. Förskönar en bom Magnus Ladulåsgatan och ökar det trivseln i området? Ännu konstigare är det att läsa synpunkterna från underavdelningen Funktion på Trafikkontoret som finns i en tjänsteanteckning: ”Det är olyckligt att mataffären planerats så att stora fordon måste backa över gångbanan flera gånger om dagen. Det är dock ingenting vi kan lösa i sånt här sent skede och eftersom detaljplanen löst det så.” Det är skrämmande att detaljplanen har kunnat prövas av Länsstyrelsen och två domstolar utan att man har brytt sig om att ett hundratal klagande faktiskt invänt just detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar